Пиле "Салтимбока" с прошуто и спанак
Италианската кухня е една от най-обичаните по света и има защо това да е така. Освен обичаните от всички пица, спагети и лазаня обаче, италианците са майстори и на приготвянето на ястия с месо. Такова е и придобилото световна слава блюдо "Saltimbocca" (което на италиански означава буквално "Скочи в устата"). Още името му подсказва, че сами ще приканите крехките филенца да скочат право в устата ви. И така, ето я рецептата.
Необходими продукти:
- 500 грама пилешко филе.
- Сол.
- Смлян черен пипер.
- 6 резена прошуто (можете да използвате всякаква подсолена шунка или бекон).
- 250 грама нарязан спанак.
- 3 супени лъжици зехтин.
- 1/4 чаша настърган пармезан.
- 400 милилитра пилешки бульон.
- 2 супени лъжици лимонов сок.
Начин на приготвяне:
1) Начукайте пилешкото филе с дървен чук и го нарежете на 6 парчета. Овкусете със сол и черен пипер и увийте парче прошуто върху всяко филенце.
2) Комбинирайте нарязания спанак с една супена лъжица зехтин, сол и черен пипер.
3) Намажете със спаначената смес пилешките късове и ги поръсете с пармезан. Навийте филетата и ги захванете с клечки за зъби.
4) Загрейте 2 супени лъжици зехтин на висока температура. Запържете всяка страна на пилето в продължение на 2 минути до придобиване на златист цвят.
5) Добавете пилешкия бульон и лимоновия сок и оставете ястието да заври на средна температура.
6) Поставете пилето в чиния, отстранете клечките за зъби, но оставете соса да се повари още 5 минути, след което го добавете и сервирайте ястието.
Да ви е вкусно!