7 причини да хапваме моркови по-често
Морковите са известни като вкусен и лесен за отглеждане зеленчук и като любимата храна на Бъгс Бъни. Този оранжев зеленчук обаче има заслужена позиция сред най-полезните храни на земята. Има над 100 различни разновидности на моркови в целия свят, които се различават по размер и цветове, като освен познатия ни оранжев, има и лилав, бял и жълт. Освен нискокалорични, морковите са и добър източник на витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин К, биотин, фибри, калий и тиамин. Вижте 7 ползи от морковите за човешкото тяло:
1. Могат да помогнат за предотвратяване на рак. Много проучвания показват, че яденето на моркови може да спомогне за намаляване на риска от рак на гърдата, белия дроб и рак на дебелото черво. Изследователи са изолирали съединение, наречено фалкаринол, което е естествен пестицид в морковите и предпазва корените от гъбични заболявания. Проучване, проведено върху мишки установява, че тези от тях, хранени със сурови моркови, имат около една трета по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво.
2. Подобряват зрението. Ретината на окото се нуждае от витамин А, за да функционира. Липсата на витамин А може да предизвика нощна слепота. Морковите са богати на бета каротин, вещество, което се превръща във витамин А в черния дроб. В ретината витамин А се превръща в родопсин, лилав пигмент, необходим за нощно виждане. В допълнение бета каротинът е в помощ срещу макулна дегенерация и развитие на старческа катаракта.
3. Намаляват риска от сърдечни заболявания. Проучванията показват, че хранителен режим с високо съдържание на каротиноиди са свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Също така се смята, че редовната консумация на моркови намалява нивата на лошия (LDL) холестерол, който е сред най-големите виновници за болести по сърцето.
4. Редуцират риска от инсулт. Според проучване на университета в Харвард, хората, които ядат повече от 6 моркова на седмица, е много по-малко вероятно да пострадат от инсулт, отколкото тези, които ядат само един морков на месец или по-малко.
5. Подхранват кожата. Морковите има силни почистващи свойства, които са ефективни в детоксикацията на черния дроб и по този начин много ефективни за лечение на акне, причинено от токсини от кръвта. Морковите също са от полза срещу неравния поради пигментация кожен тен. Витамин А и други хранителни вещества, съдържащи се в морковите, ефективно подхранват кожата, предотвратяват сухотата и други кожни дефекти.
6. Против стареене. Морковите съдържат много бета каротин, който служи като антиоксидант и помага на организма да се бори срещу свободните радикали. Той също така забавя стареенето на клетките.
7. За добро стоматологично здраве. Морковите могат също да помогнат за почистване на зъбите след хранене. Те действат като естествени абразиви и премахват отлаганията по зъбите и венците. Те също така предизвикват отделянето на слюнка, без която зъбите биха се разрушили. Минералите, съдържащи се в морковите, убиват микробите в устата, предотвратявайки увреждане на зъбите.