Сулфорафанът от броколи предпазва кожата от стареене и има антиканцерогенно действие
През последните години антиоксидантните свойства на множество вещества от растителен произход, извлечени от плодове и зеленчуци, привлякоха вниманието на специалистите. Антиоксидантите са молекули, които блокират вредното въздействие на свободните радикали в тялото и по този начин забавят процесите на стареене и намаляват риска от възпаления и хронични заболявания.
В сезона на лятото темата за стареенето е особено актуална, тъй като продължителното излагане на слънце създава риск от пигментация и увреждане на кожата, в резултат на което тя губи младежкия си и сияен облик. UV лъчите действат разрушително, защото образуват големи количества свободни радикали в кожата, които отнемат енергията на здравите клетки, разрушават колагена, водят до оксидативен стрес и преждевременно стареене. Природата обаче се стреми да бъде в постоянен баланс. Всеки дефицит може да бъде компенсиран по правилния начин, а рисковете за кожата могат да бъдат намалени с полезното действие на сулфорафана от броколи. Природата се подмладява непрекъснато, защо и ние да не можем? Но на първо място, е нужно да бъдем добре информирани.
Стъпка № 1 - Какво е сулфорафан?
Сулфорафанът е полезно за здравето съединение, което се съдържа в някои кръстоцветни зеленчуци като зеле, кейл, ряпа и др. Особено висока е концентрацията му в суровите броколи. Сулфорафанът е един от няколкото фитонутриенти, които растенията произвеждат, за да поддържат цялостното си здраве. Той се получава чрез реакция между ензимите глюкорафанин и мирозиназа, които се намират в растителните клетки. Когато растителната тъкан се нарани или среже, двата ензима си взаимодействат, генерирайки сулфорафан. Това се случва и когато приготвяте такъв тип зеленчуци в кухнята - всеки разрез освобождава сулфорафан, но той много често не достига своя потенциал в човешкия организъм, като най-честата причина е топлинната обработка. Доказано е, че суровите зеленчуци имат по-високи нива от това полезно вещество, които намаляват драстично при температура на готвене повече от 140˚C. В хранителните добавки количествата на сулфорафан са гарантирани.
>>> Виж всички продукти на SWANSON в drugstore.bg |
Стъпка № 2 – Броколи или кълнове от броколи?
Много хора смятат, че броколите сами по себе си са отличен източник на сулфорфан и няма значение от коя част на растението е извлечена полезната за здравето съставка, но това не е така. Оказва се, че кълновете от броколи осигуряват близо десет пъти по-голямо количество сулфорафан от самото растение. Ето сравнението в цифри:
• 100 грама зрели броколи – между 44 и 170 мг сулфорафан.
• 100 грама кълнове от броколи – около 1150 милиграма сулфорафан.
Сулфорафанът от екстракт от кълнове от броколи на Суонсън е изцяло от природен произход, с гарантирано качество и чистота и извлечен от най-богатата на сулфорафан част на броколите, а именно техните кълнове. Продуктът е стандартизиран да осигурява гарантирано количество сулфорафан с приема на всяка капсула, което означава, че независимо от това каква е вашата диета, броколите могат да присъстват в нея чрез приема на хранителна добавка от Суонсън.
Стъпка № 3 – Ползите от приема на сулфорафан.
Сулфорафанът може да бъде природен помощник в борбата с хроничните заболявания, често предизвикани от хроничното възпаление. Това са основно сърдечно-съдовите заболявания, онкологичните заболявания и диабетът. Освен че намалява маркерите на възпаление в цялото тяло, сулфорафанът може да повиши имунитета и да подпомогне процесите на детоксикация не само поради своето антиоксидантно действие, но и благодарение на свойството си да освобождава специфични детоксикиращи ензими, които защитават тялото от вредните канцерогенни вещества. Това се отразява както на вътрешното здраве, така и на общия ни изглед, защото укрепването на общото ни здравословно състояние е пряко свързано с външния ни вид и с нашето самочувствие.
Основателят на органичната архитектура Франк Лойд Райт е казал: „Изучавай природата, обичай природата, стой близко до природата и тя никога няма да те предаде“. Това важи и за продуктите, на които се доверяваме в грижата за нашето здраве. Природната сила е неизчерпаема и безгранична, но когато черпим от нея със знания и конкретни цели, можем да бъдем сигурни, че резултатът ще е добър за нас. |
Стъпка № 4 – По-млада кожа със сулфорафан от кълнове на броколи.
Сулфорафанът подпомага детоксикацията в цялото тяло, в частност това се случва и с нашата кожа. Извлечен от кълнове от броколи, той притежава още по-голяма сила в тези процеси, подпомага способността на кожата да изхвърля токсините и осигурява мощна защита срещу ултравиолетовата радиация. Освен това стимулира производството на ензими в кожата, които повишават нейната защита срещу уврежданията, причинени от слънцето. Резултатът е по-малко бръчки, по-стегната и подмладена кожа. Всичко това може да се постигне чрез приема на Сулфорафан от кълнове от броколи на Суонсън. Продуктът помага за минимизиране на възпалителните процеси, което може да намали риска от зачервяване, подпухване и раздразнение на кожата, да я тонизира и да подобри външния ѝ вид. Освен че редуцира вредното въздействие на UV лъчите, сулфорафанът намалява риска и от онкологични кожни заболявания. Кълновете от броколи са богати и на други антиоксиданти, сред които бета-каротин, който също е много важен за здравето и тонуса на кожата. Приемът на Сулфорафан от кълнове от броколи на Суонсън ще се отрази на цялостното ви здравословно състояние, тъй като видяхме, че полезната съставка има комплексно действие, свързано с имунитета, намаляване на маркерите на възпаление и ограничаване на хроничните заболявания.