Топ 5 на витамините, намаляващи риска от рак
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Ракът е сред най-големите убийци на планетата. Това е и причината да се опитаме всячески да избегнем появата му. Макар да няма нещо, което ни застрахова напълно от болестта, има неща, които можем да направим, за да намалим риска от тази коварна болест.
Вижте топ 5 на витамините, намаляващи риска от онкологични заболявания
- Бета-каротин. Като провитамин на витамин А, той се среща в повечето оранжеви и зелени зеленчуци, като например моркови, сладки картофи, спанак, зеле и други зеленолистни зеленчуци. Изследвания сочат, че той пази белите дробове от токсини, свързани с рак на белия дроб. Друго изследване пък сочи, че бившите пушачи, консумиращи зелени и жълти зеленчуци, богати на бета-каротин, редуцират риска от рак на стомаха и белите дробове.
- Витамин B6. Този витамин е важен за силен имунитет защитава дихателните пътища от замърсявания и инфекции. Според различни проучвания той намалява риска от рак на маточната шийка. Витаминът се съдържа най-вече в моркови, ябълки, чисто месо, банани, зеленолистни зеленчуци и сладки картофи.
- Витамин С. Наречен още аскорбинова киселина, този витамин е ценен при намаляване на риска от рак. Храни като зелени и червени чушки, магданоз, броколи, карфиол, киви, папая, ягоди и цитруси са богати на витамина.
- Фолиева киселина. Тя е известна още и като витамин B9 и понижава риска от рак на шийката на матката. Този витамин е нужен за правилното формиране на собствен генетичен материал на тялото - ДНК и РНК. Среща се в храни като цвекло, зеле, тъмнозелени листни зеленчуци, яйца, цитрусови плодове, както и повечето видове риба.
- Витамин E. Той редуцира риска от рак на дебелото черво, а освен това действа като мощен антиоксидант, намаляващ щетите от замърсяване на клетките. Среща се в яйца, пшеничен зародиш, черен дроб, нерафинирани растителни масла и тъмнозелени зеленчуци.