Спагети "Качо е пепе"
Рецептата за спагети "Cacio e pepe" (Кашкавал и черен пипер) е една от най-старите и обичани в Италия. Макар да е изключително проста и с малко съставки, тя е от онези ястия, които всеки любител на италианската кухня трябва да опита.
Необходими продукти за 2 порции:
- 60 грама сирене "Pecorino Romano".
- 1 супена лъжица зехтин екстра върджин прясно смлян черен пипер.
- 160 грама спагети.
Начин на приготвяне: Настържете сиренето и отделете малка част от него за украса. Останалото сложете в купа. Подгответе достатъчно голям тиган да побере пастата и сложете вътре зехтина и малко от прясно смления черен пипер. Сварете пастата в подсолена вода и точно преди да я отцедите, добавете черпак от нея в купата със сиренето. Слагайте я малко по малко, като разбърквате до получаване на гъст сметанов сос. Включете котлона и сложете тигана, сложете прецедените спагети вътре, добавете соса и разбъркайте старателно. Намалете или изключете котлона, ако сиренето се сгъсти прекалено много. Сложете ястието в чиния и поръсете с предварително заделеното сирене. Наръсете с още малко пресен пипер и сервирайте веднага.
Да ви е вкусно!