Сол и високо кръвно налягане - опасната връзка
"Намалете солта". Това е сред първите неща, които чуват хората с високо кръвно налягане. Но този прост съвет не се спазва достатъчно, казва ново американско проучване. Между 1999 и 2012 година дневният прием на натрий се е повишил с повече от 14% при хората с високо кръвно. Проучването разкрило, че хипертониците в Америка са консумирали повече от два пъти от препоръчваната доза натрий - грам и половина. Пациентите са приемали цели 3,350 милиграма дневно. Години наред учените твърдят, че натрият и високото кръвно имат опасна връзка. Какъв е точно механизмът ѝ не е ясно - казва авторът на проучването Елена Долматова. Все пак има няколко теории. Едната е, че солта привлича вода към потока на кръв. По този начин увеличава обема на кръвта и следователно налягането в съдовете. Повишеното налягане създава напрежение в сърцето и цялата кръвоносна система. Няколко проучвания са направили и връзка между приема на натрий и секрецията на хормона ендогенен уабаин. Той има "вазотоничен ефект" и кара кръвоносните съдове да се свиват. Има и друг замесен хормон - ангиотензин II. Според изследвания той също свива кръвоносните съдове. При хората с нормално функциониращи хормонални системи тялото намаля количеството на аниотензин II, ако има повишен прием на натрий. Но при пациенти с генетични изменения това не се извършва по правилния начин. Независимо как точно натрият влияе на кръвното налягане, важното е, че го прави. И тъй като хипертониците вече имат повишен риск да развият сърдечносъдови проблеми, намалянето на приема на натрий е изключително важно за тях. Всъщност, хората от проучването с най-нисък прием на натрий са били тези, които са имали инфаркт или инсулт, приемали са медикаменти за високо кръвно, имали са диабет или наднормено тегло. Накратко - била е необходима сериозна диагноза, за да се вземат мерки и да се ограничи приемът. Съвсем не трябва да е така, казва д-р Долматова. Проста промяна в храненето ще помогне да се предотвратят усложнения или лекарства с нежелани странични ефекти. "Не трябва да се чака до получаване на инфаркт, за да намалите приема на натрий" - добавя тя. Изглежда, че сме обградени от сол навсякъде и във всички продукти. Да намалите приема ѝ обаче не е трудно. Яжте по-малко обработени храни, следете съдържанието на покупките си и внимавайте какво поръчвате в ресторанти. И се контролирайте у дома. Не слагайте на всяка манджа... щипка сол. Проблеми с кръвното? Разгледайте нашите хранителни добавки за сърце и кръвоносни съдове.
Източник: health.com