Витамин D намалява риска от рак на дебелото черво
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Витамин D може да намали риска от рак на дебелото черво. Според учени от Харвардското училище за обществено здраве хората с високи нива на витамин D в кръвта имат по-нисък риск да развият коварното заболяване. Според специалистите този витамин повишава защитната сила на имунната система срещу туморите при колоректалния рак, както още е известен. Витамин D е известен още и като "Слънчев витамин", защото главният му източник е слънцето. Лекарите препоръчват на хората да вземат мерки, с които да намалят опасността от развитие на болестта, предприемайки някои промени в начина си на живот. Вижте няколко полезни съвета от лекарите, с които да намалите риска от рак на дебелото черво:
- Спортувайте или се упражнявайте редовно.
- Забравете за тютюнопушенето.
- Яжте по-малко червено и обработено месо, пържени храни, колбаси и консумирайте умерени количества алкохол.
- Излагайте се на слънце всеки ден за 15-20 минути.