Масло или маргарин: кое да предпочетем?
Богато на наситени мазнини и калории, в продължение на години маслото беше сочено за вредно и за един от основните виновници за затлъстяването по света. Много хора го замениха с маргарини и уж диетичните им версии. Последните изследвания обаче категорично опровергават твърденията, че маслото е вредно и всъщност са категорични, че маргаринът е врагът. Маслото, както и други мазнини от животински произход, съдържат наситени мазнини. Маргаринът е промишлено създаден и има трансмазнини, получени чрез хидрогениране на растителни масла. В големи количества те могат да повишат лошия (LDL) холестерол и да понижат добрия (HDL). Другите предимства на маслото пред маргарина са, че то е богато на витамини А и D, които благоприятстват човешкото здраве. Ограничете или спрете консумацията на маргарин и го заместете с масло, фъстъчено масло, зехтин екстра върджин. Множество изследвания доказаха ползите на зехтина върху човешкото здраве и категорично сочат, че редовната му консумация намалява риска от сърдечносъдови заболявания и рак.