Картофите намаляват риска от рак и сърдечни болести
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Картофите са едни от най-употребяваните зеленчуци по света. Те са много здравословна храна, но са придобили лоша слава, защото много хора ги консумират под формата на мазни пържени картофи или чипс, когато са пълни с калории и мазнини. Когато са консумирани варени или печени, те могат да са чудесна здравословна храна. Вижте някои от ползите за здравето от картофите...
- Свалят високото кръвно налягане. Картофите са добър източник на калий, който помага за стабилизиране на кръвното.
- Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. В картофите има около 60 различни вида фитохимикали и витамини. Много от тях са флавоноиди, които помагат за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, защото намаляват нивата на лошия LDL холестерол и поддържат артериите без мазнини. Витамин В6, присъстващ в картофите, също е полезен за защита срещу сърдечно заболяване.
- Поддържат правилното функциониране на мозъка. Високото ниво на въглехидрати в картофите може да помогне за поддържане на добро ниво на глюкоза в кръвта, което е необходимо за правилното функциониране на мозъка. Калият също така насърчава разширяването на кръвоносните съдове и гарантира достигането до вашия мозък на достатъчно кръв.
- Насърчават храносмилането. Тези зеленчуци улесняват храносмилането, което ги прави добра храна за пациенти, бебета и хора с проблемно храносмилане. Те съдържат и значително количество фибри, което помага при правилното храносмилане.
- Предпазват от рак. Някои сортове картофи, като например червените, съдържат високи нива на флавоноидни антиоксиданти като каротини и зеаксантин. Тези мощни антиоксиданти са известни, че защитават организма от вредните свободни радикали. Кверцетинът в картофите има противоракови свойства.
- Грижат се за кожата. В картофите има витамин В-комплекс, витамин С и някои минерали, като калий, магнезий, фосфор и цинк, които са много полезни за кожата.
- Помагат за облекчаване на възпалението. Хранителните вещества в картофите, като например витамин В6, витамин С и манган, са чудесен източник за облекчаване на вътрешни и външни възпаления.
- Полезни за пациенти с ревматизъм. Сокът от суров картоф е отличен природен лек за лечение на ревматизъм. Пийте по една-две супени лъжици суров картофен сок сутрин преди хранене. Това ще помогне за намаляване на токсичността и облекчаване на ревматизма.
- Поддържат здравето на костите. Картофите са добър източник на калций, желязо, фосфор, манган и цинк, които допринасят за изграждането и поддържането на костната структура и здравина.
- За предотвратяване на камъни в бъбреците. Картофите съдържат магнезий, който потиска натрупването или отлагането на калций в бъбреците и други тъкани, като по този начин помага да се предотвратят камъни в бъбреците.