10 храни, които предпазват мозъка от свиване
С остаряването хората изпитват хормонални промени и са изложени на различни заболявания. Да запазим мозъка си, е от ключово значение. Проучванията показват, че диета, богата на протеини и антиоксиданти, е от решаващо значение за здравословното функциониране на мозъка и може да предотврати атрофия.
Вижте 10 храни, които предпазват мозъка от свиване:
1. Мазна риба. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които подобряват когнитивните функции и подобряват мозъчната функция. Яжте 3 пъти дневно.
2. Яйца. В тях се съдържа холин, който е от ключово значение за паметта и мозъка.
3. Авокадо. Тези плодове са сред най-здравословните храни за подобряване на мозъчната функция. Полезните мазнини, витамин К и фолиева киселина са супер за мозъка.
4. Орехи. В тях има алфа-линоленова киселина, която е важна за мозъка и действа като антиоксидант.
5. Тъмнолистни зеленчуци. Тъмнозелени листни зеленчуци като спанак предпазват мозъка от свиване. Чаша суров спанак може да ви осигури 20% от витамин Е, а фолиевата киселина също е полезна за функциите на мозъка.
6. Тъмен шоколад. Черният шоколад е богат на флаваноли, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Освен това той способства за понижаване на кръвното налягане, което подобрява притока на кръв в сърцето и мозъка.
7. Семена. Семена като слънчогледови или тиквени са богати на витамин Е и В12, които са ключови за мозъка.
8. Пилешко и пуйка. Яденето на пилешко и пуешко може да помогне за засилване на паметта. Те са с високо съдържание на L-тирозин - аминокиселина, която е отговорна за производството на допамин, който е от ключово значение за бдителността и паметта.
9. Говеждо месо. Говежди костен бульон има лечебни ефекти върху мозъка ви.
10. Бобови растения. Те са богати както на витамин B и желязо, както и магнезий, който е важен за когнитивните функции. Включете в менюто си боб, зелен фасул и леща.