6 причини да сложите тиква на трапезата си
Тиквата е вкусен плод, чийто сезон вече дойде. Тя е много полезна за здравето, евтина е и има много различни начини, по които да бъде приготвена. Вижте 6 причини защо да включвате по-често тиквата в менюто си:
1. Засища за по-дълго. Фибрите в тиквата засищат за по-дълго време, подпомагайки поддържането на нормално тегло и поглъщането на по-малко калории.
2. Подобрява зрението. Тиквата е много богата на витамин А, който подпомага доброто зрение и пази функциите на ретината, защитавайки от дегенеративни заболявания на очите. Бонус: Витамин А също помага за поддържането на здрави кожа, зъби и кости.
3. Понижава кръвното налягане. Съединения в тиквата и семената й са полезни за предотвратяване и контрол над хипертонията, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
4. Помага да спите по-добре. Тиквените семки са богати на триптофан, аминокиселина, която допринася за отпускането и добрия сън. Освен това ще подобри и настроението ви.
5. Полезна за мъжкото полово здраве. Тиквата, и особено семената, са богати на бета каротин и други антиоксиданти с противоракови свойства. Изследователи от Тайван разкриват, че масло от тиквено семе блокира нездравословен растеж на простатата при мъжки лабораторни плъхове. Цинкът в плода допринася за мъжкото сексуално здраве.
6. Подобрява здравето на сърцето. Фибрите, витамините и минералите в тиквата спомагат за защита на сърдечното здраве. Според проучване на учени от Харвард хората, които ядат богат на фибри хранителен режим, са с 40% по-малко застрашени от коронарна болест на сърцето, в сравнение с тези, следващи режим с ниско съдържание на фибри.