Защо са полезни сините/лилавите плодове и зеленчуци?
Ползите от плодовете и зеленчуците са добре познати на всички. Тези свежи храни трябва да присъстват в ежедневното ни меню. Те са без холестерол, с ниско съдържание на мазнини, калории, натрий и с високо съдържание на фибри. Плодовете и зеленчуците в син и лилав цвят са най-богати на противостареещи средства. Всички те съдържат изобилие от антиоксиданти, антоцианини и феноли. Някои от сините и лилавите плодове и зеленчуци са богати на витамин C. Те са страхотни за подобряване на кръвообращението и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, намалявайки по този начин риска от сърдечносъдови заболявания. Плодовете и зеленчуците в синьо и лилаво също помагат за подобряване на функцията на паметта и на пикочните пътища и намаляват вредата от свободните радикали.