Ядките намаляват риска от смърт от рак на простатата
Мъже с рак на простатата може да намалят риска от смърт с една трета чрез редовна консумация на ядки. Пет 30-грамови порции седмично от различни ядки намалява смъртността с около 34 на сто, откриват изследователи. Все още няма доказателства обаче, че консумацията на ядки намалява риска от развитие на болестта на първо място. Резултатите идват от най-голямото досега проучване на ефектите на богата на ядки диета върху рака на простатата. От това заболяване само във Великобритания са засегнати около 35 000 мъже годишно, като от тях умират около 10 000. Предишни изследвания са открили, че здравословното хранене и начин на живот, включително често хапване на ядки, може да има защитен ефект. През 2014 г. учени са открили, че най-вече орехите значително могат да намалят риска от тумор. В последното проучване експерти от Медицинското училище "Харвард" в Бостън проследяват 47 000 мъже над 26 години. Те откриват 6800 измежду тях, които са развили рак на простатата. Редовната консумация на ядки изглежда е имала малък или никакъв ефект по отношение на предотвратяването на злокачествени новообразувания. Но когато учените разглеждат смъртността, откриват, че страдащите, които ядат ядки поне пет пъти в седмицата, е с 34 на сто по-малко вероятно да умрат от болестта си, отколкото тези, които ядат ядки по-малко от веднъж месечно. Повечето от хората в изследването консумирали фъстъци, но ползите за здравето са от всякакъв тип ядки. Те са богати на токофероли, вид витамин Е, за който вече няколко изследвания откриват, че може да е от полза в битката с рака.