Повече вегетарианска храна - по-нисък риск от рак на дебелото черво
Преобладаваща консумация на храна с растителен произход може да намали риска от рак на дебелото черво с цели 20%. Това твърди научно изследване, чийто главен изследовател е д-р Майкъл Орлих. Според неговите проучвания се оказва, че вегетарианците, консумиращи риба, са дори по-силно защитени от онкологични заболявания. Ракът на дебелото черво е едно от най-разпространените болести в световен мащаб и отнема хиляди животи всяка година. Д-р Олрих подчертава важността от скрининг и колоноскопия, които спасяват живота на много хора, защото при тях се откриват предракови полипи. Специалистът обаче набляга на значението на хранителния режим за намаляване на риска от развитие на коварната болест. В проучването са включени повече от 77 хиляди възрастни. То установява, че сред хората, които консумират вегетарианска храна, се наблюдава по-нисък процент на случаи с рак на дебелото черво и ректума в сравнение с невегетарианците. Изследването на специалистите сочи, че хората, консумиращи повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и фибри, са по-защитени от онкозаболяване, отколкото консуматорите на червено месо, сладкиши и рафинирани храни. Експертите посочват, че все още не могат да установят точната връзка и дали съставки в месото вредят, или пък в растителните храни има полезни съединения, които предпазват хората от развитие на коварното онкологично заболяване. Предишно изследване пък разкри, че витамин D може да намали риска от рак на дебелото черво. Според специалисти от Харвардското училище за обществено здраве хората с високи нива на витамин D в кръвта имат по-нисък риск да развият смъртоносното заболяване.