5 храни, богати на витамин E
Витамин Е е важен антиоксидант, който участва в растежа на клетките, помага за синтеза на хемоглобин и предпазва от натрупването на токсини. Препоръчваната дневна доза витамин Е е 15 милиграма, а недостигът му може да причини мускулна дистрофия и нарушения на половата система. Представяме ви пет лесни начина да си набавите този антиоксидант - чрез пет популярни храни.
Бадеми
Бадемите са сред първите храни, които свързваме с витамин E. Това съвсем не е случайно - 100 грама от тези ядки осигуряват над 200% от необходимата дневна доза. Препоръчваме ви да консумирате сурови бадеми, но може да си набавите полезните вещества и от бадемово масло или мляко.
Маслини
Независимо дали ги консумирате сурови или в зехтин, маслините са чудесен източник на витамин Е. Само една чаена чаша маслини ще ви осигури 20% от необходимата доза.
Сурови семена
Четвърт чаена чаша слънчогледово семе са необходими, за да си набавите дозата за деня. Не се ограничавайте само с един вид семена - тиквените и сусамовите семки също са богати на витамин E.
Спанак
Спанакът е супер-храната сред зелените зеленчуци. Той не само е изключително богат на калций и желязо, но и съдържа много витамин E - 2 мг. на 100 грама. Свежият спанак е по-богат на хранителни вещества, но може да консумирате и сварен.
Авокадо
Оставяме в зелената гама и се прехвърляме към една по-екзотична храна - авокадото. То също съдържа около 2 мг. витамин Е на 100 грама. Само три плода дневно ще ви заредят с цялото количество витамин Е.