Бирата може да намали риска от болести като Алцхаймер и Паркинсон
Бирата е сред любимите летни (и не само летни) изкушения, но вероятно много хора ще се радват да разберат, че бирата може да е полезна за мозъка. Учени от университета в Ланджоу, Китай, откриват, че хмелът, който е основна съставка на бирата, притежава свойства, предпазващи мозъчните клетки от вреди и забавящи развитието на болести като Паркинсон и Алцхаймер. Откритието със сигурност ще зарадва почитателите на кехлибареното пиво, тъй като предишни изследвания свързаха консумацията на бира с по-здрави бъбреци. Благоприятният ефект на бирата за мозъка се дължи на антиоксиданта ксантохумол, съдържащ се в хмела. Той е полезен и за сърдечното здраве, а също има и противоракови свойства. В опити с лабораторни мишки този ксантохумолът унищожава вредните свободни радикали в тялото, увеличава защитните гени и предпазва невронните клетки. Експертите се надяват тяхното откритие да помогне за превенцията и лечението на тежки болести като Паркинсон и Алцхамер, които поразяват нервната система.