Щитовидната жлеза се влияе от храненето, стреса и околната среда
С местоположение в предната част на шията, щитовидната жлеза е част от ендокринната система и има значително влияние върху много от най-важните процеси на организма. Регулиране на растежа, телесната температура, метаболизъм и физическо развитие - всички са задвижвани от щитовидната жлеза. Нормалната функция на щитовидната жлеза зависи от редица фактори, включително храненето и излагането на някои токсини от околната среда. Щитовидната жлеза активно контролира метаболизма, чрез производството и освобождаването на тироидните хормони в кръвния поток. Тези хормони са необходими за нормалното развитие на мозъка, стомашно-чревната дейност, развитието на скелета и дори настроението. Нарушенията на щитовидната жлеза са често срещан проблем за много хора. Хипертиреоидизмът се характеризира със свръхпроизводството на хормони на щитовидната жлеза. Това може да доведе до промени в настроението, учестено сърцебиене и загуба на тегло. Обратното състояние, хипотиреоидизъм, настъпва когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, а това може да предизвика умора, наддаване на тегло, суха кожа и по-бавен метаболизъм.
Какво можете да направите, за да подпомагнете правилната функция на щитовидната жлеза?
Въпреки че щитовидната жлеза е податлива на много болести, могат да бъдат предприети стъпки за подкрепа на здравето й. На първо място е важно да се снабди тялото с хранителни вещества, важни за производството на хормони. Някои храни подкрепят щитовидната жлеза, като предоставят тези ключови хранителни вещества. Йодът, например, е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Не по-малко важен е и селенът, който също може да се набави от храна. Йодът присъства естествено в морски зеленчуци (водорасли) и растения, отглеждани в богата на йод почва. Източници на селен пък са бразилски ядки, зърнени храни, яйца, пиле, черен дроб, чесън, бирена мая, пшеничен зародиш.