Как и с какво да заместим тестените изделия по време на кето режим
Няма човек, който да не е чувал за кето диетата. Несъмнено интереса на хората към нея е по пътя на своя пук, а само преди няколко години, никой не беше чувал за нея. Кето диетата е хранителен режим с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Това поставя тялото в метаболитно състояние наревено кетоза.
Кетозата е - мазнините от тялото или храната се разграждат в кетони, които тялото използва за да съхрани своите клетки и използва, като източник на енергия.
За човек, който за първи път ще спазва този режим, най-вероятно ще се наложи радикална промяна в начина на хранене, защото спазването на кето диетата изисква постоянство, воля и период на адаптация, докато тялото започне да влиза в състояние на кетоза. Най-важно е важно да се информирате какви храни да избягвате и на кои да наблягате според съдържанието им. Запознайте се кои храни имат въглехидрати, мазнини и протеини за да знаете как да стигнете до правилния избор. Но най-хубаво от всичко е, че има алтернатива на тестените и сладки изкушения, а знаем какво предизвикателство е за всички да им устоят.
Единственото нещо, което трябва да заменим в случая е обикновеното пшенично брашно с кето брашно.
Кето брашното е с ниско съдържание на въглехидрати и е без глутен. Има много по-различен състав от стандартните брашна. То се прави предимно от фино смлени ядки, чисти фибри и семена. Естествено има някой особености при използването му и някой обикновени рецепти не могат да бъдат заместени с него, но това да ви попречи по никакъв начин да си замесите един вкусен кето хляб.
Ето две страхотни рецепти за направата на кето хляб, които със сигурност ще ви накарат да си оближите пръстите и да ги предпочитате пред стандартния пшеничен хляб:
Кето хляб с бадемово брашно
Необходими продукти:
● 170 г бадемово брашно
● 6 яйца
● 56 г краве масло Гхи, разтопено
● 3 ч. л. бакпулвер
● ¼ ч. л. лимонов сок
● щипка сол
● ½ ч. л. стевия на прах
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 190 градуса.
- Отделете яйчните белтъци от жълтъците в две различни купи.
- Изсипете в купата с белтъците лимоновия сок и разбийте с миксер до получаване на меки върхове.
- Смесете в кухненски робот яйчните жълтъци с разтопеното краве масло. Добавете бакпулвера, солта и бадемовото брашно. Разбийте до получаване на хомогенна смес.
- Изсипете в робота разбитите на пяна белтъци на няколко партиди и продължете да биете сместа до получаване на гладко тесто.
- Добавете по желание стевия на прах, за да подобрите вкуса на хляба.
- Покрийте дъното на тавичка с размери 20 х 10 см с пергаментова хартия и я намазнете с краве масло. След това изсипете тестото и го разпределете равномерно.
- Изпечете кето хляба за около 30 минути в предварително загрятата фурна.
- Проверете с клечка за зъби, за да се уверите, че кето хляб с бадемово брашно е готов, преди да го извадите.
Кето хляб с кокосово брашно
Необходими продукти:
● 120 мл разтопено кокосово масло
● 12 яйца
● 95 г кокосово брашно
● ½ ч. л. морска сол
● ½ ч. л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 175 градуса. Намазнете с разтопено кокосово масло с помощта на четка от всички страни тавичка с размери 23х13х8 см. и оставете настрана.
- В голяма купа чукнете яйцата, добавете кокосовото масло и разбъркайте с телена бъркалка до гладкост.
- Пресейте в купата кокосовото брашно заедно с бакпулвера и морската сол. Разбъркайте, докато се получи гладко тесто.
- Изсипете, разпределете и загладете с шпатула тестото в подготвената тавичка.
- Изпечете на средната решетка на фурната за около 40-50 минути или докато клечка за зъби излезе чиста, след като я забучете в центъра на кето хляба.
- Извадете от фурната и оставете настрана да се охлади за 15-20 минути, след което го нарежете на филийки и поднесете.