Чесънът намалява риска от рак на белия дроб
Белодробният рак е един от най-смъртоносните видове рак, от който всяка година умират около 1,2 милиона души по целия свят. Често хората получават диагнозата твърде късно, когато туморът се е разпространил извън органа и болестта става трудна и дори невъзможна за лечение. Основната причина за рак на белия дроб е тютюнопушенето, но болестта може да покоси и хора, които никога не са пушили. Според някои изследвания има един зеленчук, който може да намали риска от смъртоносното заболяване и това е чесънът. Много е писано и говорено за ползите за здравето от чесъна, като според нови данни редовната консумация на този миризлив зеленчук може да потисне опасността от белодробен рак. Установено е също така, че това има ефект дори при хора, които са заклети пушачи.
Ползите за здравето на чесъна са известни от векове и това е едно от най-изпитаните начало средства за много здравословни проблеми. Изследователите са тествали чесъна върху пациенти, страдащи от рак на белите дробове. Освен това те сравняват техните данни със здрави хора. Пациентите и здравите хора са помолени да посочат хранителните си навици и начина на живот, както и честотата на пушене и на консумация на чесън. Проучванията показват, че хората, консумиращи пресен чесън най-малко два пъти седмично, имат 44% по-нисък риск от рак на белия дроб. Рискът от заболяването е намален с около 30% и при пушачите. Изследователите са установили, че в зеленчука има химическо съединение, известно като алицин. Той се освобождава, когато зеленчукът е смачкан или нарязан. Алицинът в пресния чесън е антиоксидант, който е отговорен за предотвратяване на образуването на вредни свободни радикали. Той също е много ефективен при намаляване на възпаления. Предишни изследователи върху зеленчука са показали, че това е идеалното естествено средство за лечение на настинки, инфекции, както и за предотвратяване на малария.