Ресвератролът - извор на младостта
Знаете ли какво е ресвератрол? Това е молекула, откривана предимно в тъмните сортове грозде. Смята се, че тя може да допринесе за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и забавяне на стареенето. Затова когато чуете, че чаша вино на ден е добре за здравето, това е заради ресвератрола. Той е фитоалексин, произвеждан естествено от някои растения, когато те са подложени на атаки от патогени като бактерии или гъбички. Веществото може да се получи също чрез химически синтез самостоятелно (трансресвератрол) и се продава като хранителна добавка. Ресвератролът непрекъснато е изследван от учени.
Някои от ползите с убедителни научни доказателства включват:
- намаляване производството на LDL ("лошия") холестерол, който в големи количества в кръвта води до образуване на атероматозни плаки и причинява високо кръвно налягане и може да предизвика блокиране на кръвоносните съдове.
- увеличаване производството на HDL ("добрия") холестерол, който помага за намаляване на вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания като инфаркт на миокарда или дори инсулт.
- ресвератролът помага да се потисне производството на бета амилоиден протеин, който е свързан с развитието на болестта на Алцхаймер.
Веществото се намира предимно в грозде, особено в обелката и семената. В червеното вино е концентриран повече ресвератрол, а това се дължи на факта, че то съдържа повече полифеноли от бялото вино. Във фъстъченото масло има около половината от количеството на ресвератрол, срещано в червеното вино. В боровинките също се съдържат малки количества от ценната молекула.