6 червени зеленчука и ползите им за здравето
Според специалисти консумирането на червени зеленчуци помага да се намали рискът от диабет, остеопороза и сърдечно-съдови болести. Виновник за яркия цвят е пигментът ликопен - химично съединение, което е силен антиоксидант и подсилва имунната система. Тук ви представяме 6 от най-популярните червени зеленчука и ползите им за здравето.
Червени чушки
Червените чушки са по-богати на витамин C от повечето плодове. Това ги прави изключително полезни за имунната система. Този червен зеленчук съдържа и много витамин А, а на всичкото отгоре е и нискокалоричен - само 30 калории в 100 грама.
Червени люти чушки
Вдигаме температурата и преминаваме към лютивия братовчед на чушката. Може консумирането им да е голямо предизвикателство за вас, но си заслужава да опитате – 100 грама люти чушки съдържат 2/3 от дневната доза витамин C. Те са богати и на други полезни вещества, сред които магнезий, мед и витамин А.
Домати
Няма как да пропуснем и най-известния червен зеленчук. Доматите са сред най-богати на ликопен растения от тази група, освен това съдържат много витамин C и калий.
Цвекло
Преминаваме към един от най-богатите на антиоксиданти зеленчуци - цвеклото. Според някои проучвания това кореноплодно засилва физическата издръжливост и смъква високото кръвно налягане. Цвеклото съдържа също и фибри, калий и витамин C.
Червени картофи
Червените картофи съдържат всички предимства на "обикновения" им събрат - засищат, евтини са и са богати на калий. Освен тях притежават и други полезни свойства, изобилстват от витамин C, витамин B6 и тиамин.
Репички
Малко калории и много полезни вещества - така накратко можем да опишем репичките. Този зеленчук е богат на витамини, фолат, калий и фибри. Добавете репички към салатата или ястието не само заради вкуса, а и заради ползите за здравето.
Източник: healthivingsolution.com