Повишен прием на магнезий - по-нисък риск от рак на дебелото черво
Получавате ли достатъчно магнезий? Проучване, публикувано в "Европейския журнал за клинично хранене", разкрива, че висок прием на магнезий се свързва с понижен риск от рак на дебелото черво. Магнезият е основна хранителна съставка, необходима на тялото за правилното функциониране на нервната, мускулната и сърдечносъдовата системи. Липсата на магнезий може да доведе до по-широк кръг от здравни проблеми, вариращи от раздразнителност и мускулна слабост към нередовен сърдечен ритъм. Добрите източници на магнезий включват зеленолистни зеленчуци (например, броколи, спанак и зеле), зърнени храни, ядки, боб и млечни продукти. Изследването е проведено от специалисти от Китай и открива връзка между повишения прием на минерала и намаления риск от смъртоносното заболяване. За това изследване китайските учени са анализирали данните от осем проучвания с 338 979 участници, между които има 8000 случая на рак на дебелото черво. Резултатите показват, че най-високият среден прием на магнезий е свързан с намаляване от 11% на риска от рак на дебелото черво в сравнение с най-ниския. "Въз основа на констатациите от този мета-анализ, по-високият прием на магнезий изглежда се свързва със значително намаляване на риска от коварната болест", отбелязват изследователите. Ранните проучвания на храненето показват, че голяма част от възрастните приемат под препоръчителната дневна доза за магнезий - 420 милиграма на ден за мъжете и 320 - за жените.