Някои зеленчуци са по-полезни сготвени, отколкото сурови
Знаете ли, че някои плодове и зеленчуци са по-полезни, ако са сготвени? Въпреки битуващото мнение, че всички те са по-полезни в суров вид, има някои, които са по-ценни, когато преминат термична обработка, вижте кои са те:
1. Моркови. Когато морковите се сготвят, техните твърди клетъчни стени се разграждат. Затова се препоръчва варене или приготвяне на пара, за да станат антиоксидантите по-достъпни за организма. В него бета каротинът в морковите се превръща във витамин А, който помага за здрави очи, кости и имунна система.
2. Домати. В тях се съдържа ликопен, на който дължат червения си цвят. Готвенето на доматите повишава антиоксидантната им сила и ги прави по-полезни и по-лесно усвояеми от тялото. Ликопенът помага в битката срещу сърдечносъдовите и онкологичните заболявания.
3. Кръстоцветни зеленчуци. Някои от най-популярните им представители са зеле, броколи, рукола, карфиол, ряпа, репички и кресон. В тях се съдържат някои химикали, блокиращи производството на хормони на щитовидната жлеза в тялото. От своя страна хипотиреоидизмът (намалена функция на жлезата) може да доведе до напълняване, студени крайници, умора, намалено либидо, суха коса, запек. Ако варите кръстоцветните зеленчуци, можете да намалите този ефект с 2/3.
4. Листни зеленчуци. Храни като спанак и къдраво зеле съдържат оксалова киселина, която може да има вредно влияние на организма. Тя блокира желязото и усвояването на калций. Затова е добре тези зеленчуци да бъдат варени или задушавани, за да се намали нейният ефект.