4 натурални подсладителя, с които може да замените захарта
Със сигурност сте забелязали колко храни в магазините са отбелязани като "натурални". Според скорошно потребителско проучване в Америка 73% от купувачите търсят етикети с този термин (въпреки че няма точен стандарт, който да го определя). "Натуралната" вълна залива и подсладителите. Изборът става все по-голям, затова изкуствените подсладители и тези с много фруктоза лесно се избягват. Вместо това може да се обърнем към други, естествени продукти. Тук ще ви представим някои от тях, а вие ще направите избор дали и с кой от тях да замените захарта.
Кленов сироп
Кленовият сироп се прави по един и същ начин от десетилетия - чрез варене на сок от кленови дървета. След това сиропът може да бъде изсушен, направен на прах и продаден като кленова захар. Кленовият сироп съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, но количествата в една типична порция са доста малки. Например една супена лъжица осигурява около 1% от дневната нужда калций, олово и желязо. Все пак продуктът има голямо количество магнезий - 25% от дневната доза. Това е минерал, участващ в образуването на колаген и спомагащ за здравето на кожата и костите. Когато трябва да избирате, вземете предвид цвета. Обикновено сиропът направен по-рано през годината е по-светъл, а сиропът от края на сезона - тъмен. Тъмният сироп е по-богат на минерали и антиоксиданти. Тъмен цвят също означава по-наситен вкус. Така може да използвате по-малко продукт. Всъщност има още едно предимство да замените захарта с кленов сироп - в рецептите може да използвате с 1/4 по-малко от него. Кленов сироп
Мед
Медът - нектарът на боговете. Използван е от хилядолетия за лекуване на рани, инфекции на кожата. Той има и десетки други ползи за здравето. Пчелният продукт съдържа антиоксиданти и съставки с антибактериални и противовирусни свойства. Не едно и две са научните проучвания за меда. Тук ще се спрем на едно от Университета в Илинойс. При него анализирали медни проби от 14 различни цветни източника и открили, че медът от елда съдържа 20 пъти повече антиоксиданти, отколкото този от градински чай. Медът от детелина (който е може би най-разпространеният) е някъде в средата на тази класация. Също като кленовия сироп, може да използвате течен мед вместо захар. Тук отношението е едно към едно - на всяка лъжица захар отговаря по една лъжица мед. Разбира се, не злоупотребявайте. "Медът е полезен, затова мога да го слагам на всичко и по много". Това е грешно схващане. Трябва да имате предвит, че медът не е нискокалоричен - има около 20 в една чаена лъжица. Мед
Захар от фурми
Ако някога сте яли фурми, знаете колко са лепкави и сладки - ето защо са използвани като главна съставка в много енергийни десерти. Целите, свежи фурми са добър източник на много ключови съставки: олово, манган, магнезий, витамин B... Все пак хранителните вещества в захарта от фурми са малко. В една чаена лъжица продукт има около 15 калории. Захарта от фурми може да замени обикновената в равни количества. Но отношение 2:3 също върши работа в повечето рецепти, особено ако добавите канела, индийско орехче и джинджифил. Тези подправки ще допринесат за сладостта. Важно е да се отбележи, че захарта от фурми не се разтваря добре, така че не е идеален избор за кафе или чай.
Кокосова захар
Кокосовата захар се прави от сока, извлечен от пъпките на кокосовите палми. Подобно на обикновената, тя има около 15 калории и 4 грама захари в една чаена лъжица. Кокосовата захар осигурява малки количества хранителни вещества, сред които тиамин, желязо, мед, олово и калций. Екзотичният продукт съдържа също инулин - натурален пробиотик. Произвеждането на кокосовата захар се смята за екологично. Растежът на дърветата и преработването на суровината изискват малко количество вода и гориво (особено в сравнение със захарната тръстика). Плътността и ароматът на кокосовата захар са подобни на тези на кафявата, затова много хора смятат двата продукта за заменяеми. Всички тези подсладители са натурални, по-малко обработени и по-хранителни от обикновената захар. Имайте предвид обаче, че те също се смятат за добавен подсладител. Затова трябва да ги консумирате в препоръчваните граници за захар. Тоест не повече от 6 чаени лъжици за жени и 9 чаени лъжици за мъже. Разгледайте нашите продукти за контрол на кръвната захар.
Кокосова захар
Източник: health.com