Лечебните свойства на ригана
Риганът е растение, разпространено не само в България, но и по целия свят. Намира широко приложение в кулинарията, използва се като подправка в редица традиционни ястия. Риганът е билка с широко приложение в народната медицина.
Полезните му свойства са познати и ползвани от хилядолетия насам.
Антибактериални и противогъбични свойства - Според проучване на университета в Джорджтаун, маслото от риган съдържа тимол и карвакрол. Тези съставки помагат да се забави и спре растежът на много видове бактерии и гъбички, сред които форми на бактерии, причиняващи сериозни хранителни заболявания. Проучването е показало, че риганът им действа със същата успеваемост като антибиотици от рода на пеницилин, стрептомицин и ванкомицин. Доказано е също, че маслото от риган потиска растежа на някои гъбички, включително Candida albicans, причиняваща инфекции като вагинит и кандидоза.
Съдържание на витамини и минерали - Риганът съдържа важни за организма витамини и хранителни съставки. В 20 грама сушен риган има 315,2 мг. калций, 0,92 мг. магнезий, 0,88 мг. цинк, 8,8 мг. желязо, 2,2 грама протеини и 8,56 грама фибри. Всички тези съставки помагат на човешкото тяло да остане здраво и да ползва пълния си потенциал. Риганът е богат и на витамини - 20 грама риган съдържа 1,24 мг. витамин B3 и 0,24 мг. витамин B6. Тaзи билка е нискокалорична, в нея има само 61,2 калории и 2 грама мазнини.
Антиоксиданти - Както знаем, антиоксидантите са вещества, които убиват токсините, защитават клетките от разрушаване и по този начин забавят процеса на стареене. Риганът съдържа повече антиоксиданти, отколкото много плодове, зеленчуци и зърнени храни. В 20 грама риган има 10 мг.
Витамин C - антиоксидант, участващ в образуването на колаген и спомагащ за поддържането на здрави зъби и венци. Има и около 3,6 мг. витамин E, който защитава червените кръвни телца и предпазва от разрушаването на витамин А и витамин C в организма.