Кокосовото масло - защо е толкова полезно?
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Кокосовото масло навлиза все повече у нас и е предпочитан продукт. То е един здравословен заместител на олиото в кухнята, а освен това може да се употребява като козметичен продукт. Вижте защо да използвате кокосово масло...
- Кокосовото масло е богато на лауринова киселина. Най-разпространената мастна киселина в кокосовото масло е лауриновата. Тя е известна с това, че може да убива микроби, бактерии, гъбички и вируси в организма. Това прави маслото идеална защита срещу различни инфекции.
- Намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Нерафинираното кокосово масло действително подобрява липидния профил. То намалява лошия холестерол, триглицеридите и увеличава добрия холестерол. Освен това има благоприятни ефекти върху кръвосъсирването и антиоксидантния статус.
- Кокосовото масло може да Ви помогне да отслабнете. В проучване на 40 жени с абдоминално (коремно) затлъстяване, кокосовото масло намалява обиколката на талията в сравнение със соевото масло, като същевременно подобрява здравните маркери. Мастните киселини в кокосовото масло може да увеличат разхода на енергия, подобряване на ситостта, което ще Ви помогне да отслабнете.
- Кокосовото масло в козметиката. То може да се прилага локално и да хидратира кожата, особено ако е по-суха. Освен това предпазва от увреждане на косата и може да се използва като маска. Може да ви се стори странно, но кокосовото масло влияе добре и на зъбите. Просто трябва да задържите една супена лъжица масло в устата си, да се изжабурите и да изплюете.