Как витамин С повлиява нашето здраве?
Значението на естествените витамини и минерали е добре известно на хората. Балансираният прием на витамини, минерали и други хранителни вещества осигурява здраве и жизненост на тялото. Витамин С е един от най-важните витамини, а неговото въздействие върху настинки и грип, както и неговите положителни ефекти върху тялото, са основните причини, поради които е толкова популярен. Витамин С е открит и описан от унгарския биохимик и нобелов лауреат Алберт Сент-Георги, а изключителното му откритие му носи Нобелова награда за Медицина през 1937 г. Витамин С е мощен имуностимулатор и голям съюзник във войната срещу вирусни и бактериални инфекции. Като силен антиоксидант, той неутрализира вредните свободни радикали и помага за очистване на тялото от токсини и тежки метали. Витамин С е от полза за лечение на рани, тъй като подпомага създаването на колаген за възстановяване на повредената област от кожата. Има голям принос за здравето на зъбите, предотвратявайки кървене. Изследвания са потвърдили, че витамин С може да намали риска от някои видове рак и сърдечни заболявания. Той е естествен антисептик и е важен срещу алергии и респираторни заболявания. В комбинация с фолиева киселина и витамин В12, той стимулира производството на червени кръвни клетки, чиято задача е да пренасят кислород от белите дробове до всички части на тялото.
Вижте някои от най-важните функции на витамин С:
- Укрепване на имунитета.
- Защитава здравето на сърцето и кръвоносните съдове.
- Поддържа здрави зъби и кости.
- Предотвратява пикочните пътища.
- Регулира хормоните.
- Помага срещу лошия холестерол.
- Помага за заздравяването на рани.
- Намалява стреса.
- Очиства организма от токсини и тежки метали.
- Пази очите.
- Съдейства срещу астма и алергия.
- Подобрява усвояването на желязо.
Естествени източници на витамин С са плодове и зеленчуци като лимон, ацерола, арония, мандарина, шипки, ягоди, череши, малини, боровинки, касис, киви, манго, ананас, папая, диня, пъпеш, сливи, грозде и грейпфрут, червени и зелени чушки, броколи, карфиол, картофи, зеле, спанак, чесън, лук, моркови, краставици, зеленолистни зеленчуци.