Чесънът намалява риска от онкозаболявания и сваля кръвното
Чесънът е един от най-употребяваните и обичани зеленчуци в българската кухня. Освен хранителните си и вкусови качества обаче, той е ценен природен лек срещу редица болести. Много хора избягват чесъна заради силната му миризма, но всъщност колкото по-лютив е чесънът, толкова по-силно е активното му съединение (алицин). Той е част от семейството на лука, като негови братовчеди са лукът, дивият му събрат, празът, шалотът и други. В чесъна има много сяра, а също и други полезни компоненти, като напрмер аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен. Вече споменатото активно съединение алицин му придава характерния мирис и се активира, когато скилидките са нарязани, натрошени или по някакъв начин е увредена целостта им. Многобройни проучвания разкриват целебните свойства на чесъна, като някои категорично доказват, че редовният му прием намалява риска от различни видове рак. Сред тях са рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода, панкреаса и гърдата. Според някои специалисти чесънът редуцира риска от онкологични болести по много механизми. Освен, че насърчава възстановяването на ДНК, той спира бактериалните инфекции и потиска образуването на ракови клетки. Миризливият зеленчук помага за сваляне на високото кръвно, а също детоксикира организма и подсилва имунната система.