Как да подобрим здравето на косата си?
Много жени се оплакват от косата си и от липсата на обем и косопад. Тънката и слаба коса е често срещан проблем, а тя до голяма степен се предопределя и генетично. С някои трикове обаче можете да преборите генетиката и да се сдобиете с по-жива и бляскава грива. И така, да видим как да укрепим крехките и тънки коси.
Недостигът на протеини води до отслабване на косата и до влошаване на здравето й. Протеинът се съдържа в храни като боб, месо, яйца и риба.
Витамините също са важни и за косата, защото те регулират производството на себум и стимулират растежа. Затова не забравяйте да включите в менюто си храни като портокали и лешници.
Минерали, като желязо, цинк, мед, манган и селен правят косата силна и помагат за предотвратяване загубата на коса. Те се съдържат в храни като пълнозърнест хляб, спанак, бразилски орех и други. Сред най-полезните за косата храни са и сардините, богати на протеини, желязо, цинк, витамин В12, омега-3 мастни киселини и витамин D.
Яйцата също са сред най-подходящите храни за хората с косопад и тънка коса, защото са богати на витамин В12, желязо, цинк, омега-6, както и биотин (витамин B7). Ако е по вкуса ви, може да си хапвате и телешки черен дроб, който съдържа витамин В12, биотин, други витамини от група В, цинк и протеини. Богати на протеини, омега-6, цинк и желязо са също тиквените семки.
Орехите са друга суперполезна за косата храна, която е богата на цинк, желязо и витамини (В1, В6 и В9) и протеини. Ако имате проблеми с косата, можете да добавите в менюто си и овес, който е богат на фибри, цинк, желязо и омега-6, които са важни за растежа й.