Как да хидратираме правилно тялото си в жегите?
Лятото дойде, а температурите вече са доста високи. В жегите е от особено значение да не се обезводняваме. Почти 20% от нашия дневен прием на вода може да дойде от храната, която консумираме. Водата е особено важна и за хидратирането на мускулите. Вижте 6 храни, съставени от над 90% вода, които ще помогнат на организма ви да се хидратира в летните жеги.
1. Краставици. Тези зеленчуци имат най-високо съдържание на вода от всяка твърда храна - почти 97% от тях са вода.
2. Целина. Този хрупкав зеленчук е почти изцяло съставен от вода и фибри. Освен това в него се съдържат важни витамини като A, C, и K.
3. Репички. В малките червени зеленчуци има 95% съдържание на вода. Също като другите зеленчуци от семейство Кръстоцветни, и в репичките има много фитонутриенти, фибри, витамини и минерали.
4. Домати. Освен вкусни, доматите са с почти 95% съдържание на вода, което ги прави чудесна храна за лятото.
5. Карфиол. Друг член на семейството Кръстоцветни който е богат на вода, е карфиолът. Освен това е богат на антиоксиданти, което намалява риска от рак в пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, яйчниците и простатата.
6. Диня. На английски диня е "watermelon" (от "water" - "вода" и "melon" - "пъпеш"), което загатва за количествата вода в нея. Освен това в нея има ликопен - антиоксидант, намиращ се и в доматите. Той намалява риска от рак и сърдечни болести, а също влияе добре на костите.