5 хранителни вещества, чийто прием трябва да увеличите след 50-годишна възраст
Организмът се променя много с напредване на възрастта, така че защо да очакваме хранителните ни нужди да останат същите? Ако човек е прехвърлил 50 години, се нуждае от повече минерали и витамини в сравнение с по-младата възраст. Вижте 5 основни вещества, които може би ви липсват след 50-годишна възраст.
1. Калций. Когато не получи на калций от храната, тялото ви го отнема от костите. Това повишава риска от остеопороза и кариеси, затова след навършване на 50, увеличете пиема на калций.
2. Витамин D. Слънчевият витамин е важен за здрави кости, а също може да помогне за намаляване на риска от хронични болести като диабет, рак и сърдечносъдови заболявания.
3. Витамин В12. Ако не се приема достатъчно от него, могат да се развият неврологични проблеми. Яжте повече риба, птиче месо и яйца с напредването на възрастта.
4. Магнезий. Магнезият играе важна роля в повече от 300 функции на тялото, и ако не се получава достатъчно от минерала, може да доведе до нарушение на сърдечния ритъм, повишаване на кръвната захар и други проблеми.
5. Цинк. Адекватно количество цинк е от полза за имунната система. Косата може да започне да пада, човек трудно се възстановява от операции и дори от леки наранявания. Ще намерите цинк в крехко червено месо, боб и стриди.