Черният чай - наситен с аромат и полезни свойства
Чаеният храст произхожда от Южна Азия, но днес се отглежда в топли райони почти по целия свят. От растението се правят белият, зеленият, чаят оолонг и черният чай. Това, което определя вида, е различното ниво на окисляване, през което преминават листата. Най-силно окислен е черният чай - на това се дължат тъмният цвят и наситеният аромат. Независимо дали го консумирате горещ или студен, черният чай ще донесе много ползи за организма ви. Вижте най-важните от тях.
Дава енергия
Чаша черен чай е чудесен начин да събудите тялото си и да засилите мисловната си дейност. Той съдържа 40 милиграма кофеин (почти колкото в кафето) и освен това подобрява потока на кръвта към мозъка.
Помага за поддържане на орална хигиена
Според някои проучвания черният чай намаля образуването на зъбната плака и предпазва от кариеси. Това се дължи на полифенолите в него - антиоксиданти, които се борят с бактериите в устната кухина.
Заздравява костите
Черният чай е и източник на флавоноиди. Тези съединения заздравяват костната система и намалят риска от заболявания като артрит.
Укрепва имунната система
Черният чай сидържа алкил-амини и танини. Тези химични съединения укрепват имунната система и ще ви защитят от настинките и вирусните заболявания.
Успокоява
Л-теанинът, съдържащ се в напитката, е аминокиселина, която успешно се бори със стреса и напрежението. Ако психическото натоварване днес ви е в повече, налейте си един горещ черен чай. Той може да е всичко необходимо, за да се отпуснете и успокоите.
Източник: lifehack.org, webmd.org