Ориз басмати на тиган
Басмати е дългозърнест ориз, произхождащ от Азия. Това, което го различава от другите видове, е характерният приятен аромат. В тази рецепта включваме ориза басмати в едно нискокалорично и засищащо ястие. Съставките са за 4 порции, а приготвянето ще ви отнеме само 30 минути.
Необходими продукти
- 1 чаена чаша ориз басмати
- 1⁄2 глава лук, нарязана на ситно
- 1 смляна скилидка чесън
- 1 1⁄2 чаена чаша зеленчуков или пилешки бульон
- 2 супени лъжици краве масло
- 1 супена лъжица куркума
- 1 дафинов лист
- 1 щипка мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Сложете 1 супена лъжица от маслото в голям тиган и го разтопете на средно висока температура. Изсипете лука и чесъна и ги запържете за 3-4 минути, докато поомекнат. Добавете ориза и куркумата и разбъркайте добре. Изсипете бульона и останалите подправки в тигана. Изчакайте, докато кипне. Покрийте тигана и го оставете да къкри около 15 минути. Прибавете останалото масло, разбъркайте и свалете от котлона. Извадете дафиновия лист и сервирайте, докато е топло. Приятен апетит!
Източник: food.com