8 причини да ядете редовно риба тон
Рибата тон е една от най-полезните риби и много популярна съставка в някои кухни. Прясна или консервирана, тя е много богата на протеини, витамини и омега-3 мастни киселини, които осигуряват редица ползи за здравето. Вижте 8 причини да ядете риба тон.
1. Поддържа здравето на сърдечносъдовата система. Рибата тон е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които са показали, че намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Те увеличават добрия холестерол, но елиминират лошия и предотвратяват натрупването на плака, която може да запуши артериите.
2. Намалява риска от инсулт. Тъй като рибата тон може да помогне за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и подобрява притока на кръв, тя може да помогне за предотвратяване на риска от инсулт.
3. Контролира кръвното налягане. Прясната риба тон е с естествено високо съдържание на калий, но с ниско съдържание на натрий, което може да помогне за контрол на кръвното налягане. Ценните мазнини също играят роля в поддържането на кръвното налягане в нормални граници.
4. Поддържа здравето на очите. Високите нива на омега-3 мастни киселини в рибата тон също са полезни за здравето на очите, тъй като могат да помогнат за предотвратяване на свързаните с възрастта дегенерация на макулата и сухота в очите.
5. Превенция на ракови заболявания. Проучванията показват, че консумацията на риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като например риба тон, може да предпази от някои видове рак, например на гърдата, дебелото черво и бъбреците.
6. Подобрява когнитивната функция. Омега-3 мастните киселини подпомагат когнитивната функция чрез насърчаване на кръвоснабдяването на мозъка и понижаване на възпалението, намалявайки риска от болестта на Алцхаймер.
7. Подобрява настроението. Рибата тон е добър източник на селен, който е отговорен за нивата на настроението и апетита. Липсата на селен ще предизвика тревожни чувства.
8. Подпомага процеса на детоксикация. Селенът и омега-3 мастните киселини са от решаващо значение за здрав черен дроб, органът, отговорен за изчистването на токсините от тялото.