Яжте сини сливи, за да намалите риска от остеопороза в по-късна възраст
Храната е ценен съюзник в предотвратяването на много болести. Плодовете и зеленчуците, по-специално, са ценен източник на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, нужни на тялото за здраве и в по-късна възраст. За да се потвърди ключовата роля на здравословното хранене за запазване на общото благосъстояние, с особено внимание към здравето на костите, са и резултатите от научно изследване, водено от д-р Бахрам Арйманди, председател на Департамента на храненето, храните към Държавния университет във Флорида. На конференция в Милано специалистът приканва хората да преоткрият плодовете на земята, да предпочитат по-малко преработени храни и без рафинирана захар. Чрез резултатите от изследванията си професорът показва, че храни, богати на витамин D, бор, силиций, магнезий и фолиева киселина, са от основно значение за профилактика на остеопороза, като на първо място сините сливи, отличен източник на ценни минерали и с ниско съдържание на захар и сол. Лекарят подчертава важността на това да включваме често в менюто си сините сливи и посочва, че над 30 години проучвания и изследвания са го убедили, че няма нищо, сравнимо с ефекта от сини сливи за оптимално поддържане на костната плътност. Проучването на лекаря показва, че приемът на 100 грама сушени сливи дневно допринася за увеличаването на костната минерална плътност както при жени, така и при мъже.