Ябълчена киселина
Ябълчената киселина е виновникът за киселия вкус на ябълките, вишните и други плодове. Първо е била изолирана през 1785 година, а оттогава намира приложение както в кулинарията, така и в козметиката. Съдържа се и във виното. Ябълчената киселина е съставка в шампоани, лосиони и кремове против акне. Тук ви представяме няколко нейни свойства, за които е добре да знаете. Няколко причини да я търсите в съставките на продуктите, които купувате.
Почиства и подмладява кожата
Ябълчената киселина прави кожата гладка и свежа. Тя има и ексфоалиращ ефект - помага за отстраняването на мъртвите клетки. Според някои проучвания стресът може да влоши кожни проблеми като екземи и акне. Както знаем, виното помага срещу стреса - още една причина да приемате продукти с ябълчена киселина.
Хидратира кожата и поддържа нивата на pH
Ябълчената киселина помага за задържането на влагата в кожата и по този начин я запазва хидратирана. Може би не знаехте, но нормалните нива на pH на кожата са межху 4.5 и 5.5 - тоест леко киселинно. Именно заради това много продукти за балансирането на pH включват ябълчена киселина.
Помага при фибромиалгия
Фибромиалгията е сложно заболяване, което причинява болка и отпадналост на мускулите. Макар да не е много категорично, ябълчената киселина може да е полезна ии тук. В някои проучвания са я комбинирали с магнезий и след 48 часа е имало подобрение - по-малко болки и отпадналост при почти всички пациенти.
Източник: healthline.com