Растителната храна намалява риска от инсулт или сърдечно заболяване
Хората, които консумират повече растителни, а не животински продукти, могат да намалят опасността от смърт от сърдечно заболяване или инсулт. Това сочат данните от мащабно проучване, включващо повече от 450 хиляди възрастни европейци. Специалистите откриват, че хората, чийто хранителен режим включва около 70% растителни храни, като например пълнозърнести храни, боб, зеленчуци, плодове и ядки, имат значително по-нисък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания. Коефициентите при тези хора са с 20% по-ниски в сравнение с тези, чийто хранителен режим включва над 50 на сто месо, млечни изделия, яйца и риба. Американската сърдечна асоциация препоръчва консумацията на много растителни храни, но да се ограничи червеното месо и наситените мазнини, които до голяма степен се намират в изделия от животински произход.
Учените обаче подчертават важността от консумацията на риба - важна съставка на Средиземноморската диета, сочена за една от най-полезните за човешкото здраве. Мазните сортове риба, като например сьомга, риба тон, сардина, съдържат полезни за сърцето омега-3 мастни киселини и са добър заместител на тежките меса като свинско и телешко.
Омега-3 се свързват с намаляване на риска от сърдечносъдови болести и с грижа за косата, кожата и цялостното здраве.