Кои са храните, които намаляват риска от инфаркт?
Хранителен режим, богат на мазна риба, ядки и семена, намалява риска от инфаркт с до 10 на сто, откриха изследователи. Риби като сьомга и скумрия съдържат високи нива на омега-3 киселини, а орехи, лешници, пекан и растителни масла са пълни с еквивалента на растителна основа. Изследователи от цял свят се обединиха, за да създадат Fatty acids and Outcomes Research Consortium (FORCE). Те обединяват констатации от редица големи проучвания с измерване на кръвно налягане или тъканни нива на омега-3 във връзка с болестите на сърцето. Разглеждайки 19 проучвания от 16 страни, включващи 45 637 участници, учените откриват, че омега-3 мастните киселини от растителен и морски източник са свързани с около 10% по-нисък риск от фатален инфаркт. Експертите твърдят, че тлъстата риба, като например сьомга, пъстърва, аншоа, сардини, и херинга, съдържа най-големи количества омега-3 мастни киселини, въпреки че всички риби съдържат известно количество. В допълнение към омега-3 мастните киселини, рибата осигурява специфични протеини, витамин D, селен и други минерали и елементи.