Класически спагети Карбонара, от които ще си оближете пръстите
Спагети за обяд/ вечеря винаги са добра идея. А когато са вкусни и стават бързо, то тогава е още по-добре! Предлагаме ви една изключително вкусна и приятна рецепта, покорила света и превърнала се в един от символите на италианската кухня - спагети Карбонара. С нея ще обере овациите на всички, имали удоволствието да опитат това прекрасно ястие.
Необходими продукти:
- 400 грама спагети.
- 200 грама панчета (италиански бекон), като може да ползвате обикновен.
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин.
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани.
- Няколко стръка магданоз, нарязани на ситно.
- 3 разбити яйца.
- 50 грама настъргано сирене пекорино (или кашкавал).
- Сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Сварете спагетите за 9-10 минути във вода, докато станат ал денте (по-твърдички, а не твърде размекнати). Междувременно нарежете панчетата (бекона) на малки ивици. Загрейте голям дълбок тиган над средновисока температура, добавете мазнината и запържете ивичките до леко златисто. Добавете чесъна и магданоза и гответе за няколко секунди, след което отстранете от котлона и оставете настрана. Отцедете добре водата от спагетите и ги добавете към тигана с панчетата, чесъна и магданоза. Прибавете и разбитите яйца и половината от настърганото сирене пекорино (или кашкавала) и разбъркайте много добре. Подправете на вкус с малко сол и черен пипер. Топлината от спагетите ще бъде достатъчна отчасти да сготви яйцата, но да ги остави кремообразни. Сервирайте спагетите, поръсени с останалата част от сиренето/кашкавала.
Да ви е вкусно!