10 храни с нисък гликемичен индекс, които диабетиците трябва да консумират
Ако сте диабетик или сте в преддиабетно състояние, е наложително да внимавате какви храни консумирате. Важно е те да са с нисък гликемичен индекс, за да обуздаят високата кръвна захар. Храни с индекс до 55 се считат за ниски и се препоръчват на диабетици или на застрашени от заболяването, вижте 10 от тях:
1. Овес: гликемичен индекс: 51. Той помага в поддържането на кръвната захар в нормални граници и съдържа много фибри, способстващи за намаляване на холестерола и кръвното.
2. Грах: гликемичен индекс: 39. Грахът подхожда на почти всякакви видове месо и не е много калоричен. Освен това е богат на фибри и калий и е подходяща храна за диабетици.
3. Моркови: гликемичен индекс: 19. Тази полезна за зрението и храносмилателната система храна е с много нисък гликемичен индекс, затова трябва да е задължителна в менюто на диабетиците.
4. Броколи: гликемичен индекс: 10. Те са богати на фибри, протеини, витамини и минерали, а освен това са задължителна храна за диабетиците заради извънредно ниския си гликемичен индекс.
5. Зеле: гликемичен индекс: 10. Този диетичен зеленчук е беден на калории и мазнини и е чудесна храна за страдащите от диабет.
6. Кейл: гликемичен индекс: 2-4. Известен още като къдраво зеле, този зеленчук е пълен с витамини, фибри, калий и желязо и е прекрасен вариант за менюто на диабетиците.
7. Домати: гликемичен индекс: 15. Те редуцират риска от рак и сърдечносъдови заболявания и са препоръчителни за диабетици, като могат да се консумират по най-различни начини.
8. Карфиол: гликемичен индекс: 15. Карфиолът и други кръстоцветните зеленчуци имат уникална смесица от полезни за организма вещества и е чудесна храна за диабетици.
9. Пълнозърнест хляб: гликемичен индекс: 49. Белият хляб е с висок гликемичен индекс и трябва да бъде избягван от диабетиците. Той трябвад а се замени с пълнозърнест, за да способства и за намаляване на теглото.
10. Гъби: гликемичен индекс: 10. Тази вкусна и гъвкава храна е чудесна за диабетици. Въпреки че различните видове гъби са с различен гликемичен индекс, те все пак са в рамките на ниското и могат спокойно да бъдат консумирани.