Гуавата пази сърцето, укрепва щитовидната жлеза и намалява риска от рак
Гуавата е един от най-полезните плодове, с изобилие на витамини А, С и други важни за здравето ни вещества. Вижте няколко причини да включите този плод в менюто си.
1. Подкрепя имунитета. Високото ниво на витамин С в гуавата защитава вашата имунна система и ще помогне по-ефективно да се борите с болестта.
2. Намалява риска от рак. Този плод е отличен източник на антиоксиданти, които имат способността да неутрализират свободните радикали в тялото - същите които причиняват рак.
3. Подобрява сърдечното здраве. Сърдечните заболявания все още са убиец номер едно на планетата, затова е важно да се помисли за превенцията им. Благодарение на хранителните вещества, откривани в гуавата и листата й, този вкусен плод може да защити сърцето от висок холестерол и високи нива на триглицеридите. Последните изследвания показват, че гуавата има естествен хипогликемичен ефект (тоест сваля нивата на кръвната захар).
4. Облекчава диарията. Свръхрастеж на бактерии може да доведе до диария. Листата на гуавата могат да помогнат при това неприятно състояние. Като бонус също ви предпазва и от вредните въздействия на дехидратацията.
5. Подобрява функцията на щитовидната жлеза. Гуавата е богата на мед, а редовната консумация поддържа здравето на щитовидната жлеза. От това могат да се възползват хора с хипотиреодизъм (понижена функция на щитовидната жлеза).
6. Увеличава мозъчната функция. Същите витамини и хранителни вещества, които защитават останалата част от тялото, могат да имат положителен ефект и върху мозъка. Витамин С, витамин B3, и витамин В6 подкрепят мозъчната дейност.