Диабетиците трябва да включат канела и ябълков оцет в менюто си
Диабетът е сред най-разпространените и опасни болести в световен мащаб. На пациентите често е трудно да се справят с изкушенията, макар спазването на хранителен режим да е решаващо за поддържането на здравето им. Някои храни намаляват високите нива на кръвна захар, което ги прави задължителни в менюто на диабетиците. Сред тях са канелата и ябълковият оцет. Според едно изследване 2 супени лъжици ябълков оцет и 30 грама сирене преди сън могат да сложат юзди на високата кръвна захар при диабетици. Това е така заради оцетната киселина, която потиска дейността на ензима дизахаридаза в червата, а освен това забавя смилането на въглехидратите и води до ферментация в тънките черва. Това намалява постпрандиалния гликемичен отговор към храна с високо съдържание на захароза (сукроза) или на нишесте (хлебни изделия). Пробвайте да добавяте по-често ябълков оцет в храните, които консумирате, например в супи и като салатен дресинг. Канелата е друга храна с чудесно влияние за диабетиците. Според изследавне на учени 1-6 грама канела дневно намалява глюкозата, триглицеридите и лошия холестерол при диабетици. Добавяйте я към кисело мляко, например, за здравословна закуска за диабетици, както и към зърнени храни. Внимание! В големи дози канелата може да предизвика натравяне.