Червеното вино подпомага отслабването
Учени от САЩ разкриха нов потенциален съюзник в отслабването и това е... червеното вино! В десетседмичен период екипът специалисти от Орегон държи лабораторни мишки на богат на мазнини хранителен режим, като на половината от гризачите те дават екстракт от червено вино. След края на експеримента учените установили, че мишките, на които е даван екстрактът, имат по-малко съхранени мазнини в черния дроб, а също и понижена кръвна захар. Специалистите смятат, че киселините, съдържащи се в гроздето, потискат растежа на мастните клетки и отлагат развитието на нови такива. Мишките, които не са приемали винена добавка, развили затлъстяване на черния дроб и диабетни симптоми. Лекарите се надяват в бъдеще да бъде разработена стратегия, с която да се намали вредното натрупване на мазнини в черния дроб посредством обикновени и лесни за откриване храни като грозде. Затова те съветват да не се притеснявате да консумирате по чаша червено вино дневно (разбира се, истинско), защото освен вкусно, е и полезно за отслабването и за цялостното здраве.