Ароматно италианско ризото с манатарки
Оризът е сред най-обичаните и употребявани храни в света. Неговата гъвкавост при приготвяне и хранителните му стойности го правят част от много популярни рецепти. Предлагаме ви рецепта за италианско ризото с манатарки, което е толкова вкусно и ароматно, че със сигурност няма да го приготвите само веднъж.
Необходими продукти:
- 1 литър зеленчуков бульон.
- 1 глава лук.
- 1 скилидка чесън.
- 300-320 грама ориз.
- 50 грама настърган пармезан.
- 60 грама масло.
- 2 лъжици зехтин.
- 400 грама пресни манатарки.
- магданоз.
- сол и пипер (на вкус).
Начин на приготвяне:
1) Почистете и измийте добре манатарките, след което ги нарежете на малки филийки.
2) В тиган загрейте на бавен огън зехтина и добавете нарязаната на ситно скилидка чесън, която трябва да придобие златист цвят.
3) Добавете гъбите, като усилите котлона и гответе за 10-15 минути до готовността им. Сложете сол, черен пипер и магданоз, както и малко от бульона, след което махнете от огъня.
4) В голяма тенджера сложете половината от маслото и го стопете, след което добавете ситно нарязания лук за няколко минути. Добре е той да омекне, без да се пържи, затова трябва да е на бавен огън.
5) Добавете ориза и разбъркайте за няколко минути, а после добавете бульона. 5 минути преди да е готов оризът, добавете манатарките. Разбъркайте добре и сложете останалото масло. Вашето ризото е готово! Можете да добавите пармезана или да го сложите в малка купичка на масата, за да може всеки да си сложи по желание.
Да ви е вкусно!