Грейпфрутът - извор на витамини
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Грейпфрутът е плод от семейството на цитрусите, от които са още портокалите, лимоните и мандарините. Грейпфрутите имат горчиво-сладък вкус и са много сочни, а освен това са пълни с важни хранителни вещества като витамин А, витамин С, калций, магнезий и други. Грейпфрутите също съдържат малки количества витамин Е, тиамин, фолиева киселина, ниацин, рибофлавин, калий, фосфор, манган, мед, цинк и пантотенова киселина. В допълнение към това в грейпфрута има мощен антиоксидант, наречен ликопен, който е много полезен за здравето, вижте още от ползите му.
- Намалява риска от рак. Едно антиоксидантно съединение, наречено нарингенин, също се намира в грейпфрутите. Той стимулира възстановяването на ДНК при рак на простатата и предпазва организма от развитие на рак.
- Понижава нивата на холестерола. Грейпфрутът съдържа много разтворими фибри, които доказано намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта. Едно скорошно проучване установи, че консумацията на един червен грейпфрут на ден може да помогне за понижаване на LDL холестерол (лошия холестерол) с цели 20%.
- Намалява риска от инсулт. Според Американската сърдечна асоциация консумацията на цитрусови плодове като портокали и грейпфрути може да понижи риска от инсулт.
- Укрепва имунната система. Грейпфрутът е пълен с флавоноиди, естествени химически съединения, които помагат за укрепване на имунната система. В тях има и доста витамин С, който осигурява защита срещу недостатъците на имунната система.
- Помага при отслабването. Добавянето на грейпфрут към Вашата диета може да повиши метаболизма и по този начин да помогне за намаляване на теглото.
- Намалява риска камъни в бъбреците на риска. Сок от грейпфрут може да намали риска от камъни в бъбреците, защото цитратът в него се свързва с калция в урината, което предотвратява образуването на камъни.
- Предотвратява артрит. Грейпфрутът може да попречи на артрита, тъй като съдържа салицилова киселина. Той намалява и симптомите на заболяването.
- Бори заболявания на венците. Яденето на грейпфрут също може да помогне в борбата с болести на венците. При хората, които редовно консумират грейпфрут, се забелязва по-малко кървене от венците.
- В помощ в храносмилането. Тъй като грейпфрутът съдържа диетични фибри, наречени пектин, той също може да помогне за предотвратяване на запек и насърчава по-добро храносмилане.