Арабска яхния с леща
В арабския свят са известни със своите вкусни яхнии, затова ви представяме рецепта за яхния с леща, която е много подходяща за вегетарианци, за хора, които постят, или просто за любители на вкусните ястия от Изтока. Лещата е много полезна и съдържа витамини, фибри и желязо, правещи я незаменима храна за диети и здравословни хранителни режими, както и за хора, страдащи от желязодефицитна анемия.
Необходими продукти:
- 250 грама леща.
- 1 средноголяма или малка глава лук.
- 1 червена чушка.
- 1 морков.
- Няколко стръка магданоз.
- 1-2 чаени лъжички червен пипер.
- 1,5 литра гореща вода.
- 2-3 скилидки чесън.
- 2 листа дафинов лист (по желание).
- 1 домат.
- 1-2 чаени лъжички къри.
Начин на приготвяне: Първо запържвате нарязаните глава лук, чушката, моркова и дръжките на магданоза. След като омекнат, се добавят 1-2 чаени лъжички червен пипер, който се запържва за кратко със зеленчуците. Добавете около литър и половина гореща вода, след което сложете вътре нарязаните на ситно скилидки чесън, домата и листата дафинов лист. Прибавете към ястието 1-2 чаени лъжички къри и го оставете да поври за 20-тина минутки. След това добавете лещата, на която са необходими около 10-15 минутки, за да уври. След като свалите готовото ястие от котлона, сервирайте с наръсени пресни листенца магданоз.
Да ви е вкусно!