5 храни, богати на калий
Калият е третият най-често срещан минерал в човешкото тяло. Той е необходим за поддържането на електролитния баланс и баланса на течностите в организма. Помага за правилното функциониране на сърцето, бъбреците, мозъка и мускулната тъкан. Препоръчваната дневна доза калий е около 2000 мг. Недостигът му може да доведе до отпадналост, мускулни крампи, раздразнителност и повишено кръвно налягане. Освен чрез добавки, може да си набавите калия и чрез храната. Тук ви представяме пет от най-богатите на този минерал продукти.
Сладки картофи
Първи в списъка ни са сладките картофи (познати още като батати). Един батат съдържа 700 мг. калий и само 130 калории. Освен всичко зеленчукът е богат на фибри и бета-каротин. Печени, сварени или пълнен - както и да консумирате сладките картофи, те са един чудесен избор за диетата ви.
Доматени сосове и пасти
Свежите домати са страхотни, но когато става въпрос за калий, сосовете и пюретата са по-добър избор. Четвърт чаша доматена паста съдържа 664 мг, а половин чаша пюре - 550 мг. Ако сте любители на доматите, добавете тези съставки към любимата си гозба или спагети и се заредете с калий и други полезни вещества.
Листа от цвекло
Ако досега сте купували цвеклото само заради корена, а листата сте изхвърляли... време е да помислите отново. Те със сигурност заслужават място на масата - в половин чаша листа има цели 644 мг. калий, а освен това витамини и фолат.
Бобови храни
Белият боб е първенец по съдържание на калий - половин чаена чаша съдържа около 600 мг. Другите бобови храни също не са за пренебрегване. Освен калий, те са богати на фибри и помагат за здравето на сърцето.
Кисело мляко
Накъде без любимия ни млечен продукт! Двеста грама нискомаслено кисело мляко съдържат около 579 мг. калий - около 30% от необходимия калий за деня. Прибавете го в менюто си за деня и подобрете храносмилането и имунитета си.
Източник: health.com