Защо е добре през зимата да си хапваме нар
Нарът е един от плодовете, консумирани през зимата, и е един своеобразен коктейл от витамини и минерали, необходими за укрепването на човешкото здраве. В него има изобилие от витамини С, P, B1, B2, B6 и B12, E и провитамин A. Сокът от плода е богат и на манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед. В него има още плодови киселини, аминокиселини, нишесте, целулоза, течни масла. Независимо дали ще консумирате чайове или сокове от плода, или пък ще си го хапвате, нарът е нещо, което трябва да присъства в менюто ни. Сега нека разгледаме защо нарът е толкова полезен:
1) Богат на антиоксиданти: Сокът на нара помага в борбата със свободните радикали, забавя стареенето и има антитуморни свойства.
2) Нарът предпазва сърцето: Сокът помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания чрез понижаване на "лошия" LDL холестерол. Именно той е сред рисковите фактори за инфаркт.
3) Нарът помага за защита и подхранване на кожата: Антиоксидантите помагат за поддържане на млада и здрава кожа, забавят стареенето на клетките и отлагат появата на омразните бръчки.
4) Помага за поддържането на здрави кости: Редовната консумация на нар е от полза и за човешките кости, защото повишава нивото на калций в тях, правейки ги по-здрави.
5) Има освежаващи свойства: Споменатите вече антиоксиданти помагат за освежаване на устната кухина и по-специално на венците.
6) Помага за подсилване на храносмилателния тракт: Друга голяма полза от консумацията на нар е свързана със стомашното здраве. Плодът и сокът му осигуряват защита и помагат при стомашно разстройство, като подсилват стомашната лигавица.