Смокините пазят сърцето и помагат при анемия
Смокинята е вид на цъфтящо растение от семейство Черничеви, а нейна родина е Близкият изток и Западна Азия, където е отглеждана от древни времена. Освен вкусни, плодовете на смокинята са и много полезни. Вижте 7 здравословни ползи от смокините:
1. Могат да помогнат за подобряване на здравето на храносмилателната система: смокините съдържат значително количество хранителни влакна с 15 грама на чаша. Дневният препоръчителен прием на диетични фибри за мъже и жени е съответно 38 и 25 грама. Фибрите могат да помогнат за предотвратяване на запек.
2. Смокините могат да помогнат за по-добър сън: те са известни с това, че подпомагат съня заради богатите количества магнезий, съдържащи се в тях. Този минерал е пряко свързан с подобряване на качеството, продължителността, и спокойствието на съня. Аминокиселините като триптофан в смокините насърчават добрия сън и помагат да се отървете от нарушения в съня.
3. Смокините помагат за поддържане на здравословно кръвно налягане: тези плодове са пълни с калий, но имат малки количества натрий. Това е много полезно, особено при хора с проблем с високото кръвно.
4. Смокините могат да подобрят здравето на бъбреците: те съдържат много калий, който е много полезен в почистване или отмиване на токсични отлагания от бъбреците.
5. Смокините могат да помогнат за намаляване на риска от различни видове рак: смокините притежават големи количества диетични фибри. Изследвания от университета в Джорджия са показали, че пектинът понижава нивата на холестерола в кръвта. Друго изследване пък открива силни връзки между консумацията на смокини и намаления риск от рак на стомашно-чревния тракт.
6. Смокините могат да помогнат в производството на енергия и антиоксидантна защита: една чаша смокини съдържа 38% от минерала манган, който е съществен кофактор в някои ензими, важни в производството на енергия и антиоксидантна защита.
7. Смокините могат да помогнат за по-здрава кръвоносна система: мед и желязо са от съществено значение за новата формация на кръвни клетки. Една чаша смокини съдържа 17% от препоръчителната стойност на желязо и 21 на сто за мед. Недостигът на желязо може да доведе до анемия.