Редовен прием на мляко = по-нисък риск от рак на дебелото черво
Навикът да пиете редовно мляко е полезен не само за здравето на зъбите и костите, но и може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво, сочи изследване. Според специалистите млякото е добър източник на калций, който доказано потиска растежа на аденомите или тип злокачествен тумори, които обикновено атакуват дебелото черво. Проучването е проведено от двама изследователи от университета в Отаго, Нова Зеландия, професор Брайън Кокс и д-р Мери Джейн Шейд, а в него участват около 1000 възрастни. Участниците са възрастни, които още от детството са част от програма за безплатно раздаване на мляко от местното управление между годините 1937-1967. Млякото се разпределя всеки ден в бутилки от 284 милилитра. Въпреки че млякото е безплатно, защото е финансирано от правителството, по това време не всички участници са имали възможност да го получават. В допълнение към неравномерното разпределение някои хора декларират, че не обичат да пият мляко. Резултатите показват, че участниците, които са пиели мляко по-често, са по-рядко засегнати от рак на дебелото черво. При тези, които твърдят, че не обичат мляко за пиене, рискът от рак на дебелото черво е намален с 30-38 процента. Млякото изобилства от хранителни вещества и витамини. Белтъчните вещества в млякото са пълноценни и се усвояват напълно от организма. Млечната мазнина съдържа значително количество фосфатиди, токофероли и витамини A и D. В млякото се съдържат също и соли на калция и фосфора, които спомагат за формирането на костна тъкан, възстановяване на кръвта, лимфата и действието на мозъка. В млякото се срещат и редица други химични елементи като калий, натрий, магнезий, хлор, цинк, кобалт, мед, желязо, манган, йод, витамин В12 и други, всички от които са много полезни за здравето.